Pimenton de la Vera is één van de beste Spaanse paprika's en een belangrijke smaakgever in Spanje, en vooral in Extremadura.

Pimenton de la Vera

Pimenton de la Vera is een Spaanse paprika die, zoals de naam al doet vermoeden, afkomstig is van de Vera. Het wordt gemaakt van pepers die aanvankelijk in Spanje werden geïntroduceerd door Christoffel Colombus. Ze werden vooral geteeld in kloosters en raakten zo verspreid over heel Spanje. Vandaag zijn er 2 streken waar de pepers nog gekweekt worden. Toch is het eindproduct in la Vera volledig anders dan in Murcia.

Uniek droogproces

Pimenton de la Vera dankt zijn unieke smaak aan het droogproces. Ze worden sinds jaar en dag gerookt en gedroogd boven houtskool van steeneik en eik. Dit kan enkele weken duren. Ze worden regelmatig gedraaid, met de hand. Daarna worden ze van stelen en zaden ontdaan, en traag gemalen.

Pimentón ontstaat door het trage malen van rode pepers Oceales, variëteiten Jaranda, Jariza, Jeromin en Bola. Door het gebruik van de ene of de andere variëteit zijn er 3 types: Dulce (Bola en Jaranda), Agridulce (Jaranda en Jariza) en Picante ( Jeromin). Bij Las Hermanas passeren ze door negen opeenvolgende molens, waarbij de temperatuur zorgvuldig wordt in het oog gehouden.  Dit zorgt voor de specifieke rode kleur en de typische geur en smaak.

Pimenton de la Vera wordt geproduceerd in de provincie Cáceres (Extremadura), in de gemeentes bevloeid door de Rio Tiétar en de Rio Alagón, op de flanken van de Sierra de Gredos.

De smaak van deze Spaanse paprika kan variëren van dulce (mild) over agridulce (medium) tot picante (pittig). Hoe dan ook is er voor elk gerecht een passende pimentón.

 

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe u de Pimenton de la Vera kunt gebruiken in de keuken? Neem dan zeker een kijkje bij onze recepten. Ontdek ook onze andere topproducten zoals olijfolie en Spaanse ham.

 

We hebben op het ogenblik geen Pimenton in ons assortiment.