Veelgestelde vragen


  • Kan ik de producten van Las Barcias in de winkel kopen ?

    De olijfolie van Las Barcias, in verpakking van 1liter, kan u kopen bij Delicatessen Pedro, in de Kerkstraat 6 in  Melle en bij De Mangerie, Hekkerstraat 50 in Wetteren.  U kan natuurlijk altijd contact opnemen om bij Las Barcias, Brusselsesteenweg 234 in Melle de producten te proeven (voor zoverre mogelijk), te bekijken en te kopen. Met het grootste genoegen zullen we u ontvangen.

  • Zijn zwarte en groene olijven verschillende variëten ?

    Zwarte olijven zijn gewoon rijpe olijven, en zijn dus geen andere variëteit dan groene. De groene olijven worden veel gebruikt als tafelolijf. De soort Manzanilla Cacereña heeft een uitstekende reputatie als tafelolijf, en wordt daarom veel "de verdeo" geoogst. Vanaf einde september beginnen de olijven te verkleuren, van groen naar paars tot zwart. Hoe rijper de olijven hoe hoger het percentage aan olie, maar de olie geperste uit te rijpe olijven verbetert niet in kwaliteit. Het is dus zaak het goede moment te kiezen.

  • Verkoopt Las Barcias ook Pata Negra ?

    Bij ons in België wordt Pata Negra vaak ten onrechte gebruikt voor Iberico-hammen. Vele dieren van het Iberico-ras hebben namelijk een zwarte onderpoot. De mogelijkheid tot bedrog lag breed open: gewone varkens werden dikwijls met de verfborstel omgetoverd tot duurdere Pata Negra's. Om die reden is de benaming Pata Negra in Spanje verboden. Wat hier verkocht wordt als Pata Negra zijn in het beste geval hammen afkomstig van Iberico-varkens, in stallen gekweekt en gevoed met minder of meer kwalitatief voeder. In het Spaans wordt daar de term "de cebo" of "de recebo" voor gebruikt. Duurdere (veel duurdere) hammen komen van varkens met gecontroleerde voeding, die vrij rondlopen in de dehesa, en die de laatste maanden uitsluitend eikels (bellota) en natuurlijke grassen eten. Dit kan gegarandeerd worden door de producent. Om het label van de oorsprongsbenaming Dehesa de Extremadura te mogen dragen moet de producent strenge regels volgen, die door een onafhankelijke dienst gecontroleerd worden.