Koken met olijfolie: Spaanse rijstschotel à la Cáceres

  • Koken met olijfolie
  • Koken met olijfolie: Spaanse rijstschotel uit Cáceres. In Extremadura zal u zelden “paella” op de menukaart vinden, tenzij als toegeving aan buitenlanders en toeristen. De courante benaming voor een rijstschotel is “arroz”.
  • In vlaktes van Extremadura wordt rijst gekweekt.
  • Geen wonder dus dat deze regio heel wat heerlijke rijstschotels biedt. Een van de favorieten van Las Barcias is arroz op de wijze van Cáceres
  • 0,5 kilo rijst
  • 1 konijn
  • 4 eieren
  • 2 artisjokken
  • 100 gram doorregen spek
  • 3 lookteentjes
  • 1 scheut olijfolie Las Barcias
  • 50 gram oude kaas
  • 1 kaneelstokje
  • saffraan
  • rozemarijn
  • tijm
  • oregano
  • zout
  • peper

Pel de lookteentjes en hak ze fijn.
Snij het spek in reepjes en zet apart.
Kuis de artisjokken en snij ze in vier stukken.
Snij de kaas in dobbelsteentjes en zet ze apart.
Snij het konijn in stukken, kruid met zout en peper, en bak met een scheut olijfolie Las Barcias aan in een braadpan tot het mooi bruin is.
Bak in dezelfde pan het spek en de lever mee tot ze mooi gebruind zijn.
Voeg de kruiden en kokend water toe en laat ongeveer vijf minuten koken. Zet van het vuur.
Leg de look en de artisjok in de aardewerken schotel waarin de rijstschotel zal klaar gemaakt worden, en laat ze aanbruinen.
Wanneer ze gebruind zijn, voeg het konijn, het spek en de lever toe.
Zeef het water waarin het konijn heeft gekookt.
Voeg de rijst toe, laat even meestoven  en voeg het kookwater toe.
Laat ongeveer 8 minuten goed doorkoken, en zet daarna het vuur lager.
Wanneer de rijst gaar is (ongeveer 15 minuten) giet men de opgeklopte eieren over de rijst, en strooit men de dobbelsteentjes kaas erover.
Plaats de schotel in een warme oven, en laat gratineren. Let op dat de rijst niet verbrandt.

 

Mijn ervaring: Door Luis, de aannemer die het huis op de finca restaureerde, werd ik op een avond uitgenodigd om "iets te eten". Het gezelschap was zijn "peña" - een groepje vrienden die zich met een bepaald doel aaneensluiten - eigenlijk waren het zijn jachtcompagnons. Is Extremadura is dit nog een mannenzaak. Het eten werd opgediend op het terras van het plaatselijke café, de "Quijote". De maaltijd was een uitstekende "arroz con liebre"  - Spaanse rijstschotel met haas. Ik heb niet gezien hoe de schotel bereid werd, maar het moet ongeveer zoals het recept hierboven zijn. Overgoten met een lokale wijn - drie sterren op de schaal van gemoedelijkheid en eerlijke keuken. (Paul Neirinck, juli 2014)