Gazpacho op de wijze van Extremadura

  • Gazpacho op de wijze van Extremadura
  • Dit is een ideaal recept voor de warme zomerdagen.
  • Iedereen kan de hoeveelheden aanpassen aan eigen smaak en inzicht
  • Zorg ervoor dat uw gazpacho goed koud wordt opgediend.
  • Gebruik een goede extra vierge olijfolie (aanbeveling: "Las Barcias")
  • Gebruik wijnazijn van een goede kwaliteit.
  • 4 tot 8 mooie rode rijpe tomaten
  • 1 tot 4 teentjes look
  • een ajuin
  • 100 gr. oud brood
  • extra vierge olijfolie - "Las Barcias" is een prima optie
  • goede wijnazijn
  • een komkommer
  • een groene Spaanse peper (of een rode of een gele, naar eigen smaak)
  • zout, gemalen peper, cayennepeper
  • water

Traditioneel wordt een mortier gebruikt. De look wordt erin geplet, en voorzichtig wordt dan de olijfolie toegevoegd, om een binding te krijgen.Het oude brood, van te voren bevochtigd, wordt toegevoegd. Onder voortdurend roeren ontstaat een pasta. Er wordt dan langzaam water toegevoegd, om een cremige massa te bekomen. Op smaak brengen met versgemalen peper en zout, eventueel een snuifje cayennepeper.

De inhoud wordt in een diepe schotel gestort. Er worden eventueel nog stukjes oud brood ondergemengd. Laat flink afkoelen.

Voor het opdienen worden de tomaten, de ajuin, de Spaanse peper, de komkommer toegevoegd, in kleine stukjes gesneden. 

Nog een flinke scheut goede olijfolie, en wijnazijn van goede kwaliteit om op smaak te brengen.

Natuurlijk is het perfect mogelijk gazpacho te bereiden met een keukenblender. Iedereen zal daarbij de hoeveelheden aanpassen aan zijn eigen smaak. 

Typisch voor Extremadura is het gebruik van oud brood in de gazpacho, en de afwerking met stukjes komkommer (wat niet wil zeggen dat men dit ook niet in andere plaatsen in Spanje zal vinden.)

Suggesties voor de afwerking: enkele muntblaadjes, bieslook, een snuifje Pimenton de la Vera, ...

Voor wie geen look verdraagt: sommige mensen verdragen geen look. Olijfolie gearomatiseerd met look  kan soelaas brengen: het brengt de smaak van look, en wordt meestal beter verdragen.